søndag 5. november 2017

Stilla - Romsdal

Tur nr. 26: Stilla - Romsdal, 8,7 km, 140 høydemeter
Utgangspunktet for den syttiandre turen er et skiferbrudd nederst i Stilla. Selv om et lag med snø har lagt seg på løypa, er det veldig lett å se hvilken retning man skal følge. Innimellom er snøen ganske bløt og man ramler gjennom, mens andre steder er det blåst hard skare som er lett å gå på, men stort sett går det helt greit å gå i snøen. Været er helt nydelig; - vindstille og 4 minusgrader, og den lave sola farger snøen i myke gulltoner. Omtrent halvveis møtte jeg en gjeng syklister på fatbike som sa de ønsket at snøen var litt hardere. Når terrenget startet å helle nedover mot Romsdalen så jeg flere ganger elgspor som både krysset og brukte løypa. Heldigvis møtte jeg ikke på selve elgen.



Dette blir den siste vandreturen på denne siden av nyåret. Men to av turene som er igjen er mulig å gå
på ski, så neste tur bli antakeligvis i mars. Det er lenge å vente, men den som venter på noe godt....




søndag 22. oktober 2017

Kåfjord - Melsvik

Tur nr.65: Kåfjord - Melsvik - 10.1 km - 390 høydemeter
Den syttiførste turen starter i Kåfjord. Bilen ble parkert i sjøkanten ved Møllenes og jeg fulgte stien som går rett sørover med retning Melsvika. Etter å ha gjort unna mesteparten av stigninga møtte jeg de første restene av telegraflinja som gikk her. Og herfra var det bare å gå fra mast til mast over fjellet til man kom ned mot sjøen igjen. Været bød på høstlige variasjoner; - med litt regn, noen glimt av sol og litt snø på de høyeste delene av stien.




mandag 16. oktober 2017

Jøraholmbruddet

Tur nr. 51: Steinbergstua i Jøraholmbruddet - 8 km - 380 høydemeter
Den syttiende turen har utgangspunkt i skiferbruddene i Pæska, 18,5 km fra Alta Sentrum. Mange av høydemetrene er unnagjort med bil, og ATV- veien er lett å følge opp til Pæska-toppen (466 moh). Deretter tar man sikte på en revne i det ellers så flate terrenget, som så viser seg å være en smal dal man kan følge nedover. Her i dalen var det helt utrolig mye blåbær! Dessverre var den ikke spiselig lenger, men hit skal jeg absolutt tilbake med medbrakt blåbærspann. Lenger nede i dalen, under et fjellheng, ligger et av de aller første skiferbruddene som det ble tatt utmål på. Her skal man kunne finne Ole Olsen Jøraholmen sin steinbergstue, men jeg klarte dessverre ikke å få øye på den. Kanskje jeg har bedre flaks neste år når jeg kommer tilbake for å plukke blåbær.




fredag 6. oktober 2017

Krokvannskoia

Tur nr. 81: Krokvannskoia - 16 km - 410 høydemeter
Den sekstiniende turen er en sykkeltur med utgangspunkt i Eiby. Barmarksløypa starter ikke langt fra stien opp til Nallevarrehytta, og er lett å følge hele veien frem opp til koia. Det vil si at det er lett å se hvor man skal sykle; - ikke dermed like lett å tråkke seg oppover de bratte bakkene. Noen deler av veien er også veldig steinete og vanskelig å sykle over. Man kan også velge to ulike ankomstveier til koia; - jeg syklet til koia fra vestsiden og derfra på østsiden. Koia er åpen for alle, og inni hytta er det hengt opp en avisartikkel som forteller om en soldat som søkte tilflukt her i 1945. Selv om det ikke er like flott høstvær som sist tur, er det likevel oppholdsvær, vindstille og 6 grader varmt.







søndag 1. oktober 2017

Grasaksla

Tur nr. 31 - Grasaksla - 13,6 m - 791 moh
Den sekstiåttende turen har utgangspunkt helt innerst i Kåfjord. Bilen parkeres ved den gamle brua over fjorden, og stien går langs fjæra det første stykket. Så følger man Sivertelva gjennom bjørkeskogen oppover, og like før tregrensa kommer et godt stykke med bratt stigning. Oppover er en ting, men nedover er jaggu verre. Oppå platået jevner det seg litt ut og man passerer et lite vann, før siste stigning tar deg opp til de få rester av det trigonometriske punktet som indikerer Grasaksla. Her har man flott utsikt over til Halddetoppen. Dagen bød på sommervarme; -  17 grader og fønvind, hele veien. Indian Summer den 1. oktober; - helt utrolig!




lørdag 23. september 2017

Transfarelvdalen - Sørelvdalen

Tur nr. 32: Transfarelvdalen - Sørelvdalen - 12,2 km - 460 høydemeter
Den sekstisjuende turen har samme utgangspunkt som tur nummer 31 til Kvannfjellet; - man parkerer bilen ved veis ende i Himmeldalen og følger stien langs Transfarelva oppover Transfarelvdalen. Etter 2,5 km kommer man til Fossebakkan, og etter å ha gått opp de, følger man den merkede stien som fører fram til et flyvrak fra krigens dager. Så bærer det oppover mot Skiferskaidi og høyde 424 hvor man treffer på en ATV- vei man kan følge hele veien ned til Sørelvdalen og Rafsbotn. Idag var det varmt og deilig høstvær, fullstendig vindstille og vakker kveldssol som var rammen rundt en nydelig tur.




Botnelvdalen

Tur nr. 60: Botnelvdalen - 8,0 km - 170 høydemeter
Den sekstisjette turen går fra innerst i Kåfjorden og innover Botnelvdalen. Selv om det var et virvar av stier på kryss og tvers, var det enkelt å følge Botnelva oppover. Etter cirka to kilometer kommer man til et flott utsiktspunkt hvor elva tar en sving. Her er en Prekestol i miniatyr, og man kan legge seg på magen og kikke rett ned i elvestryket nedfor. Dalen byr på et variert og frodig terreng, med sandtak og løvskog og flere små vann oppover. Grasaksla (tur nr. 61) tronet over meg mens jeg inntok kaffekoppen ved Langvannet. Gleder meg til den turen.




onsdag 13. september 2017

Bekkarfjorden - Store Kufjorden

Tur nr. 49: Bekkarfjord - Store Kufjorden - 12,5 km - 720 høydemeter
Den sekstifemte turen går til Seiland nasjonalpark. Lise Ottem arrangerte turen som inkluderte båtskyss til og fra Seiland, guiding over øya, overnatting på Seiland House med mat og tilgang til jacuzzi, sauna og badestamp. Det var 37 påmeldte, så med guidene ble vi 40 stykker til sammen. Skyssbåten satte oss av i fjæra i Bekkarfjord, og etter en kilometer vandring langs sjøen bar det rett oppover den gresskledde åsen. Det er disse grønne åsene som kjennetegner Seiland, - og etter å ha kravlet oss oppover tok vi den første matpausen med utsikt over disse og fjorden nedfor. Vi kunne også skimte Melkeelva og Melkevannene som er tur nr. 48, og lengre bort så man over til Seilandsjøkulen. Og for et vær! Strålende solskinn og med et snilt drag i lufta kunne vi ikke ha fått bedre turvær for dagen. Turen over øya bød på mer vakker natur og neste matpause var med utsikt ned mot Piggfjellet som markerte hvor nedstigninga startet. Det var veldig trivelig å være deltager av en slik stor gruppe, og selv om alle kunne gå i sitt tempo, var vi ganske samlet over hele turen. Oppå Piggfjellet så vi rett ned mot Rognsund som var målet for turen. Vel nede hadde vi en flott avslutning og feiring av målgang med bål og Cava i fjæra. En absolutt fantastisk tur og et minne for livet.






fredag 8. september 2017

Postveien til Gurpmotvàrri

Tur nr. 57: Postveien til Gurpmotvàrri - 6 km - 550 høydemeter
Den sekstifjerde turen starter i Kvenvik, og veien inn Mathisskogen. Etter å ha passert et jorde er det stort sett bare å klatre oppover fjellsiden. Stien er bratt og er nesten som Trollstigen med hårnålsvinger. Over tregrensen er det lett å gå langs med kanten nordover mot utsiktspunktet. Men det er om å gjøre å ikke komme for nær kanten, fordi det er laaangt ned. Men utsikten er flott og man kan se over Sakobadne, Mathisdalen, Kåfjord og Kvenvik.  På tur ned igjen var jeg svært glad for at stien var tørr, - jeg ville ha syntes det var skummelt å skulle gå ned her i regnvær. Kred til de som gikk den her postruta i gamle dager.




søndag 3. september 2017

Kvannfjellet

Tur nr. 31: Kvannfjellet - 13,1 km - 500 høydemeter
Den sekstitredje turen starter i Himmeldalen og Transfarelv, - i nærheten av Nussura, tur nr. 1. Oppå Kvannfjellet her ligger en enorm stein som man kan se i hele Lathari - og Transfarelvområdet, - og det er denne steinen som er hovedmålet for turen. Bilen parkeres ved veis ende i Himmeldalen og stien går i relativt bratt stigning oppover Kvannfjellet. Første pause er ved et flott utsiktspunktet over Transfarelv. Oppå fjellet er det lett å gå, og kaffen og matpakken blir inntatt under den svære kampesteinen. Den ligger ganske nær kanten, med mange meter ned, men utsikten er dertil ubetalelig. På turen videre passeres Isbergvannet som idag ligger blikkstille i finværet. Jeg mistet stien på turen nedover, og måtte gå litt ekstra for å finne det rette stedet å gå ned, - nemlig Gubbedalen. Nede igjen, var det bare å gå langs Transfarelva til bilen igjen.




lørdag 2. september 2017

Lille Nássa

Tur nr. 55 : Lille Nàssa - 9,5 km - 420 høydemeter
Den sekstiandre turen har utgangspunkt nokså høyt oppe i Eibydalen, - før man kommer til dalføret som kalles Kløfta. Det er lett å følge ATV- vei oppover i terrenget og til man er over tregrensen. Man kan se over til Tvillingvannene på tur over til det trigonometriske merket som markerer høyeste punkt; - Lille Nàssa. Vinden tar ganske bra her, - noe som vegetasjonen bærer tydelig preg på.




Detsika - Raipas

Tur nr. 13: Detsika - Raipas - 11,8 km - 456 moh
Den sekstiførste turen starter fra skiferbruddene i Detsika, cirka 21 km fra Alta Sentrum. Mye av stigningen er allerede gjort med bil opp til Buolomajavrivannet, - med en kilometer oppover igjen i terrenget før man starter vandringa over Store Raipas. Vestover mot kanten av Jørahenget får man en formidabel utsikt ned mot Eibyelva og Altaelva, og det praktfulle været gjør denne turen til en utrolig flott opplevelse. Terrenget var lett å orientere seg i, men det var endel våte myrer og vått terreng å forsere. Blåbær og multebær var det masse av, så hadde man hatt en hel dag til å vandre over her og plukke, hadde man hatt muligheten til å fylle fryseren.




søndag 27. august 2017

Eibyrunden

Tur nr. 81: Eibyrunden - 17,6 km - 140 høydemeter
Den sekstiende turen er en sykkeltur på kryss og tvers av Eiby. Starten går fra Vangen grendehus, og følger skogsveier og stier langs og på tvers av riksvei 93 mot Kautokeino. Jeg passerte jordene jeg gikk forbi i fjor på tur mot Storvannet og Sagtind, samt stien vi gikk tidligere i sommer til Nallevarrehytta. Mesteparten av turen gikk på østsiden av riksveien oppover til jeg møtte elva Garajohkka, hvor jeg så krysset veien og syklet parallelt med Eibyelva tilbake til utgangspunktet. Det var varierende kvalitet på veien og stiene; - fra enkel sykling på fine skogveier, til kuperte stier med kuppelstein langs elvekanten. På grunn av mye regn de siste dagene var det også mye vann, og enkelte steder var det så dypt at det kom over pedalene. Men i sum var dette en morsom og spennende tur i flotte Eiby.




mandag 21. august 2017

Sautso

Tur nr. : Bæskades - Sautso - 12,6 km - 270 høydemeter
Den femtiniende turen har utgangspunkt cirka 4 km fra Gargia fjellstue oppover mot Bæskades. Jeg nevnte dette startpunktet da jeg gikk over her på ski i vinter. Siden mesteparten av stigningen er gjort med bil allerede, er denne turen mest en vandring innover vidda mot Alta Canyon; - Nord-Europas største elvegjel. Veien er lett å følge, og Alta Turlag har gjort det enda lettere ved å legge ut klopper over myr, bekker og elver man må krysse. Nistematen kan inntas på en benkeplass som er satt ut ved stiens ende, men for å få den fineste utsikten må man gå ned helt ut på kanten. Et gammelt og morkent gjerde er det eneste som skiller en fra over 100 meter rett ned, og vi nøyde oss med å ta bildene i trygg avstand fra kanten.




tirsdag 15. august 2017

Storfurua i Mathisdalen

Tur nr. 59: Storfurua i Mathisdalen - 14,7 km - 300 høydemeter
Den femtiåttende turen har utgangspunkt helt i enden av veien som går gjennom Mathisdalen. Jeg syklet de første 3,7 km opp til Ongajoksetra;- ei nydelig seter som nå leier ut hytter til turister. Her parkerte jeg sykkelen og gikk langs ATV- veien videre opp dalen. Veien gikk gjennom bjørkeskog, bregne"jungel" og myr, og var endel våt og gjørmete. Lengre opp i dalen ble furuskogen mer fremtredende og det må være noe i jordsmonnet her, for det var svært mange skikkelige digre furuer i området. Etter å ha leita litt fant jeg den største av alle; - storfurua selv.




lørdag 12. august 2017

Kvanndalsvannet

Tur nr. 38: Kvanndalsvannet - 2,3 km - høydemeter
Den femtisjuende turen er en kort tur til et vann øverst i Kvibydalen. Første del av stien er godt synlig, men forsvinner litt når den går over myr- terreng. Men man ser vannet på lang avstand, så det er lett å finne frem. Det er fortsatt varmt i været, men det begynner å mørkne om kvelden, og innimellom finner man spor på at høstens farger er i anmarsj.




fredag 11. august 2017

Falkesteinen

Tur nr. 29: Falkesteinen - 9 km - 80 høydemeter
Den femtisjette turen har samme utgangspunkt i Stilla som tur nr. 83 til Reinbukkelvhytta. Det er lett å følge ATV- veien innover slakt viddelandskap. Og Falkesteinen ser man på lang vei. Falkesteinen er en sieidi, en offerstein, akkurat som Akkhu på Amtmannsnes, som var den aller første turen som vi gikk i fjor høst. Mitt offer til siedien er en 20- kroning, og håper at den kan sørge for mer godt turvær til høsten.




søndag 6. august 2017

Stifjell

Tur nr.87 : Stifjell - 19,7 km - 620 moh
Den femtifemte turen er en sykkeltur til radiosendermasta på Stifjell. Utgangspunktet ligger helt øverst i Leirbotndalen, så mesteparten av stigninga er gjort med bil. Det er grei grusvei hele veien, med noen små partier med endel stein.Terrenget er rolig viddelandskap og veien går forbi noen små vann. Masta er målet, og er enkel å se størsteparten av veien. Når man er helt fremme kan man faktisk se hele veien over til en annen mast; - nemlig masta på Algas, tur nr.70. Turen til Stifjell er også en Perletur. Perleturene er et initiativ av Finnmarks Friluftsråd og inkluderer 190 turmål i 16 kommuner i Finnmark fylke. Et relativt nytt og svært populært prosjekt for å få innbyggerne ut i marka.




fredag 28. juli 2017

Evakueringshula i Løkengdalen

Tur nr. 47: Evakueringshula i Løkengdalen - 3,1 km - 145 høydemeter
Den femtifjerde turen har utgangspunkt i Lille Lerresfjord; - endepunkt for riksvei 883. Stien fører frem til en hule hvor ti mennesker overvintret under krigen. Tyskerne beordret i 1944 at all befolkning i Finnmark og Nord- Troms skulle tvangsevakueres. Cirka 25000 finnmarkinger nektet å la seg evakuere og rømte til fjells og overvintret i huler og hytter i fjellet. Mange ble oppdaget og skutt, men mange klarte seg og kunne vende tilbake etter krigens slutt. Fascinerende og skremmende å tenke på hvordan de hadde det der i hula en hel vinter.




Klubbfjellet

Tur nr. 45: Klubbfjellet - 6,9 km - 312 moh
Den femtitredje turen starter fra Rakaluftdalen, midt i mellom Korsfjord og Komagfjord. Mye av stigningen er gjort ved å kjøre opp dalen til utgangspunktet av løypa, - som i hovedsak går over tregrensa. Det var tidvis vanskelig å finne stien, - i tillegg var det ganske tykk tåke denne denne morgenen, så det gjorde det litt vanskelig å orientere seg. Men til slutt kom jeg frem til den store varden og postkassen og selv om det var tåke, var utsikten vakker.





Kastarfjellet

Tur nr. 46 : Kastarfjellet - 3,5 km - 287 moh
Den femtiandre turen har utgangspunkt i Komagfjord; nabobygda til Korsfjord. Denne toppen, kalt Nordnestoppen av lokalbefolkninga, er en av fire trimturer i området. Ildsjeler i Eidebakken IL har vært flittige og merket løypene og gjort det enkelt å finne frem. På toppen er det varde og postkasse. Det var mye rein i området, - og i mange tilfeller vet jeg ikke hvem som skvatt mest; - jeg eller dem. Det var fin temperatur til å gå kveldstur, og selv om det mest var overskyet, tvang sola seg i gjennom et hull i skylaget og lyste opp en flekk rett utenfor Bekkarfjorden på øya Seiland. Vakkert.



torsdag 27. juli 2017

Mikalfjellet

Tur nr. 44: Mikalfjellet - 4,3 km - 378 moh
Den femtiførste turen starter et lite stykke unna forrige tur, men i motsatt retning. Denne toppturen er en av tre trimturer under Miljøuka, og er godt merket oppover med oransje merker. Og det er veldig bra, fordi det er ikke alltid like enkelt å se stien. Blant annet når man må krysse et skar med steinur. I denne steinura er steinene dekket av lav i flere farger; - gult. oransje, hvitt og grått. Morsomt å studere mens man går på steinene. På toppen finner man en stor og flott varde, og kan skrive seg inn i boka i postkassa. En flott tur.






Kufjellet

Tur nr. 43: Kufjellet - 2,6 km - 285 moh
Den femtiende går fra Korsfjord,  67,8 km fra Alta Sentrum. Vi har kjørt fra Alta til Kviby, videre til Nyvoll hvor vi har tatt ferga over til Korsfjord. Den første toppturen her er kort, men relativt bratt, og underveis får vi vite at vi går inn i Korsfjorden naturreservat. Oppe på toppen er det et trigonometrisk punkt, samt en tv - link og en mast. Det er fint sommervær og varmt, men det betyr også masse insekter, så det ble ingen pause på toppen denne gangen.






søndag 23. juli 2017

Røde Kors - hytta på Orda

Tur nr. 75: Røde Kors- hytta på Orda - 4,7 km - 270 høydemeter
Den førtiniende turen er den tredje i Langfjordbotn, og det andre trimtur - målet under Miljøuka. Man følger ATV- spor hele veien opp; - gjennom myrlendt og veldig vått terreng. Underveis ser man også at Flekkmarihånd står i full blomst for tiden. Rett over tregrensen ligger hytta flott til med nydelig utsikt over Langfjordbotn.